To dollars om dagen til Europas køer

kosmall.jpg
54 lande er fattigere i dag, end de var i 1990 fremgår det af FN’s Human Development Report fra 2003. Rapporten fastslår, at bekæmpelse af fattigdom går for langsomt trods små fremskridt for verden.
54 lande er fattigere i dag, end de var i 1990 fremgår det af FN’s Human Development Report fra 2003. Rapporten fastslår, at bekæmpelse af fattigdom går for langsomt trods små fremskridt for verden. Den økonomiske vækst i Østasien har bidraget til at løfte cirka 200 mio. mennesker ud af fattigdom. Men samtidig er de afrikanske lande syd for Sahara blevet fattigere, og 30.000 børn dør fortsat om dagen af årsager, der kunne have været forhindret, hvis de havde haft adgang til bedre sundhedsforhold, rent drikkevand, bedre indeklima eller tilstrækkelig med næring.
Af verdens seks mia. mennesker lever 1,2 mia. i dag i ekstrem fattigdom, dvs. med en indkomst på omkring 1 dollars om dagen eller mindre. Lidt under 3 mia. lever for 2 dollars om dagen eller mindre. 1Handelsrøveriet

Den dyre støtte

EU har verdens højeste landbrugsstøtte på 317 mia. kr. – i gennemsnit modtager hver eneste europæiske landmand 130.000 kr. om året.
Støtten beskytter det europæiske landbrug, men er samtidig årsag til en kæmpe overproduktion af kød, frugt, mælk og sukker. Den skal vi af med, så overproduktionen får eksportstøtte fra EU. Men støtten bevirker, at priserne på vores landbrugsprodukter i den 3. verden er så billige, at de lokale bønder ikke kan konkurrere.
Samtidig er mere end to tredjedele af verdens fattige helt eller delvis afhængige af landbruget, og det er deres indtægtsmuligheder, som EU's eksport og landbrugsstøtte ødelægger. Vi tvinger nemlig de fattige lande til at åbne deres markeder, mens vi i den rige verden samtidig opretholder kvoter, ordninger og massive toldbarrierer. 2

2015 målene
Med vedtagelsen af de otte Millennium mål - udryddelse af fattigdom, grundskole til alle, kvinders rettigheder, mindre børnedødelighed, sikrere svangerskab, bekæmpelse af aids, bæredygtigt miljø og reel frihandel - enedes såvel de fattige som rige lande om at hjælpe de millioner og atter millioner som fødes i fattigdom.
Målene blev skabt og vedtaget på et tidspunkt, hvor de vestlige stats- og regeringschefer rent faktisk havde overskud til at opføre sig som statsmænd - nemlig et år inden terrorangrebene på USA den 11. september 2001 endnu engang skubbede dagordenen væk fra den bløde udviklingspolitik og i stedet tilbage til den benhårde sikkerhedspolitik. De enorme summer, der bruges på den militære terrorbekæmpelse i især Afghanistan og Irak mangler nu til at hjælpe de allerfattigste. 3


1: www.dr.dk/dendyrestoette Den globale fattigdom
2: www.dr.dk/dendyrestoette Tør vi betale prisen?
3: Fattigdom og sult, leder i Information den 24.12.2003

What if learning was about knowledge and also about doing, being, interacting with others and changing the world?

What if formal learning was enjoyable, hands-on and relevant to life outside school while addressing the problems of our world?

What if education systems prepared learners to become responsible citizens, recognize and solve local problems...

Then we would be educating for a more sustainable future

Ved at browse denne side acceptere du automatisk vores cookie politik.